
Comisia Europeană își pregătește răspunsul la noul set de tarife impuse de SUA
Miercuri, 2 aprilie, președintele american Donald Trump a anunțat un nou set de tarife vamale americane, care vizează importurile din UE cu o taxă de 20% și alți parteneri comerciali precum China (34%), Vietnam (46%) și Japonia (24%). Ca răspuns, Comisia Europeană finalizează contramăsurile. Comisia a anunțat anterior contramăsuri cu tarife de până la 26 miliarde de euro pentru mărfurile americane ca reacție la tarifele americane pentru oțel și aluminiu. Inițial planificat pentru 1 aprilie, acest pachet a fost amânat până la jumătatea lunii aprilie pentru a se alinia la cele mai recente tarife. Tarifele suspendate din 2018 și 2020 pentru produse variind de la coniac la bărci, întrerupte în 2021 în urma unui armistițiu cu administrația Biden, vor fi restabilite. Domeniul de aplicare al pachetului de tarife este acum revizuit având în vedere cele mai recente anunțuri ale lui Donald Trump. Reacționând din Uzbekistan, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat disponibilitatea UE de a lua măsuri de ripostă, îndemnând la negocieri și avertizând în același timp cu privire la potențialele efecte de propagare pe piață, în special din China. „Suntem în curs de finalizare a unui prim pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele pe oțel. Și acum ne pregătim pentru noi contramăsuri, pentru a ne proteja interesele și întreprinderile în cazul în care negocierile eșuează”, a spus ea. Citiți discursul integral aici. Prima rundă de tarife americane, inclusiv o taxă de 25% pe importurile de automobile, este deja în vigoare, iar ratele personalizate suplimentare vor intra în vigoare la 9 aprilie.
Eurodeputații adoptă propunerea Stop-the-clock
Joi, 3 aprilie, eurodeputații au adoptat așa-numita propunere Stop-the-clock, care amână datele de aplicare a anumitor dispoziții de raportare privind durabilitatea întreprinderilor și diligența necesară. Propunerea face parte din Pachetul de măsuri generale I, adoptat de Comisie la sfârșitul lunii februarie 2025, pentru a simplifica legislația UE în materie de durabilitate. Aceasta va amâna cu doi ani intrarea în vigoare a dispozițiilor Directivei în ceea ce privește raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi (CSRD) pentru întreprinderile mari care nu au început încă să raporteze, precum și pentru IMM-urile cotate la bursă, precum și cu un an termenul de transpunere și prima fază a aplicării (care acoperă cele mai mari companii) a Directiva privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor (CSDD). Pentru a accelera adoptarea măsurilor, Parlamentul a convenit marți, 1 aprilie, să se ocupe de dosar în cadrul procedurii sale de urgență. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege necesită acum aprobarea oficială a Consiliului, care a aprobat deja propunerea fără modificări la 26 martie.
Comisia Europeană adoptă regulamentul de implementare DAC7
Comisia Europeană a adoptat miercuri, 2 aprilie, un regulament de implementare privind lista datelor statistice care trebuie furnizate de statele membre în legătură cu Directiva (UE) 2021/514 a Consiliului (așa-numita DAC7). Textul precizează că, înainte de 1 aprilie în fiecare an, statele membre trebuie să comunice Comisiei, prin mijloace electronice, datele statistice privind schimbul automat obligatoriu de informații raportate de operatorii platformelor digitale în conformitate cu DAC7. De asemenea, acesta stabilește în Anexa XV o listă a statisticilor care trebuie furnizate în legătură cu auditurile comune. Regulamentul de implementare este obligatoriu și se aplică direct în toate statele membre.
Potrivit unui studiu CEPS, o taxă digitală UE extinsă cu 5% ar putea genera 37,5 miliarde de euro în 2026
Centrul pentru Studii politice Europene (CEPS) a publicat miercuri, 2 aprilie, studiul său Către o taxă europeană pentru serviciile digitale: împrospătarea elanului pentru o contribuție echitabilă, solicitat de grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană din Parlamentul European. Studiul explorează provocările și considerentele privind politicile legate de impozitarea digitală în UE. În special, se sugerează că o taxă UE de 5% pe serviciile digitale (DST) privind publicitatea digitală, comerțul electronic, serviciile cloud și media digitală ar putea genera 37,5 miliarde de euro în 2026, datorită expansiunii rapide a economiei digitale europene. În comparație, DST precedent al UE pentru 2018, de 3%, a estimat venituri anuale preconizate de numai 4,7 miliarde de euro pentru statele membre. „Având în vedere stagnarea progreselor înregistrate în cadrul primului pilon al OCDE, este esențial ca UE să acționeze decisiv pentru a se asigura că platformele digitale contribuie în mod echitabil la finanțele publice. Deși cooperarea internațională rămâne un obiectiv important, UE nu își poate permite să aștepte la nesfârșit ca acordurile globale să se materializeze”, se arată în studiu. Raportul examinează, de asemenea, metode alternative de impozitare digitală, inclusiv TVA pe tranzacțiile digitale, un impozit digital pe sediile permanente și un impozit pe fluxul de numerar bazat pe destinație, fiecare dintre acestea prezentând beneficii potențiale și provocări juridice. Cu toate acestea, DST rămâne cea mai viabilă opțiune pe termen scurt, având în vedere activitatea anterioară a Comisiei și experiența statelor membre cu măsuri similare, concluzionează CEPS.
Audierea FISC privind rolul impozitării în alinierea tranziției ecologice și a competitivității
Următoarea ședință a Subcomisiei FISC este programată pentru 24 aprilie, în intervalul orar 9.00-12.30. Aceasta va începe cu o audiere publică în intervalul orar 9.00-10.30 pe tema Rolul fiscalității în alinierea tranziției ecologice și a competitivității, axată pe modul în care politicile fiscale pot sprijini obiectivele de mediu fără a submina creșterea economică. În continuare, în intervalul orar 10.30-11.00, eurodeputații FISC vor discuta proiectul de raport al ECON privind Rolul normelor fiscale simple și al fragmentării fiscale în competitivitatea europeană, elaborat de eurodeputatul Michalis Hadjipantela (PPE, Cipru). Proiectul de raport subliniază că agenda fiscală a UE trebuie să acorde prioritate simplificării, digitalizării și cooperării pentru a crea un mediu fiscal mai competitiv. Îndeosebi, îndeamnă Comisia să efectueze în mod sistematic evaluări de impact ex ante și verificări ale competitivității pentru toate noile propuneri fiscale, pentru a reduce sarcinile administrative și pentru a se alinia la obiectivele de dezvoltare economică.
Parchetul European ia măsuri împotriva schemei de fraudă în materie de TVA în valoare de 50 de milioane de euro
La cererea Parchetului European (EPPO) din München, autoritățile au arestat trei suspecți și au efectuat mai multe percheziții în Germania, Bulgaria și Polonia în legătură cu un sistem de fraudă în materie de TVA de 50 de milioane de euro care implică bunuri electronice, a anunțat EPPO joi, 3 aprilie. Măsurile de punere în aplicare au fost efectuate cu sprijinul agențiilor fiscale și de aplicare a legii din cele trei țări. Suspecții ar fi participat la o fraudă transfrontalieră de tip carusel în materie de TVA, exploatând scutirile de taxe ale UE pentru tranzacțiile între statele membre. Parte a unui grup de crimă organizată, se crede că aceștia au facilitat operațiuni frauduloase prin intermediul unor companii germane de tip „comerciant dispărut” și „companie intermediară”. Doi dintre cei trei deținuți au fost eliberați după ce au cooperat cu anchetatorii. Investigația continuă și este legată de „investigația Midas” a EPPO, care se întinde în 17 țări și implică daune estimate la 195 de milioane de euro.
Save the date: Conferința ETAF de la Bruxelles, 3 iunie 2025
3 iunie 2025
Conferința ETAF
Simplificare fără diluarea sistemului fiscal al UE
14.00-17.30
la Hotel Renaissance Rue du Parnasse 19, 1050, Bruxelles
În ultimii ani, cumularea și frecvența propunerilor legislative fiscale au generat o sarcină de raportare tot mai mare pentru contribuabili, consilierii lor fiscali și autoritățile fiscale. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a anunțat ambiția de a reduce cu 25% povara birocratică care apasă pe umerii întreprinderilor.
De atunci, cuvântul „simplificare” este omniprezent. Programul de lucru din 2025 al Comisiei Europene a anunțat deja trei pachete generale de simplificare. O mulțime de oportunități de reducere a sarcinii administrative pot fi găsite și în legislația fiscală a UE.
La ce să ne așteptăm de la un posibil pachet general de simplificare fiscală? Și cum putem asigura un cadru general fiscal eficientizat și simplificat în viitor, menținând în același timp standarde UE solide pentru combaterea evaziunii fiscale și a planificării fiscale agresive?
Conferința ETAF va reuni decidenți politici din UE, cadre universitare de renume și profesioniști din domeniul fiscal pentru a explora căile practice de reducere a complexității sistemului fiscal al UE, păstrând în același timp principiile sale fundamentale. Rezervați această dată și alăturați-vă ETAF la Bruxelles pentru discuții aprofundate și perspectivele experților în domeniu.
Speakerii vor fi anunțați în curând! Limba în care se va desfășura conferința este limba engleză. Va exista interpretare simultană realizată cu AI în limbile franceză, germană, română, maghiară și croată. La înscriere va fi disponibilă și opțiunea de participare online.
Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.