ANAF: Subcriteriile de risc dezvoltate din criteriile generale prevăzute de art. 7 alin. (7) din Codul de procedură fiscală, în consultare publică

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat în transparență decizională proiectul de ordin privind aprobarea subcriteriilor de risc dezvoltate din criteriile generale prevăzute de art. 7 alin. (7) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare. Inițiatorii menționează, în Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ, că managementul riscurilor de neconformare fiscală are un rol determinant în creșterea eficienței și eficacității măsurilor întreprinse de ANAF în scopul atingerii obiectivelor strategice, în special a celor referitoare la creșterea nivelului de conformare fiscală, reducerea evaziunii fiscale și economiei subterane, reducerea cheltuielilor de administrare, precum și în scopul modernizării proceselor de activitate și al implementării celor mai bune practici europene și internaționale. „În vederea ducerii la îndeplinire a dezideratului subsumat prevederilor art. 7 alin.(5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscală, respectiv «în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal central, procedurile de administrare se realizează în funcție de clasa/subclasa de risc fiscal în care sunt încadrați contribuabilii ca urmare a analizei de risc efectuate de organul fiscal», este necesară implementarea prevederilor art. 7 alin (8) din același act normativ, care precizează faptul că dezvoltarea criteriilor generale în subcriterii se aprobă prin ordin al președintelui ANAF”, se precizează în documentul citat.

În procesul de management al riscurilor, activitatea de analiză de risc se realizează în conformitate cu prevederile art. 1, pct.3 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscală, având ca obiective identificarea, evaluarea, gestionarea și utilizarea, în scopul efectuării activităților de administrare fiscală, a riscurilor de neconformare în ceea ce privește îndeplinirea de către contribuabil/plătitor a obligațiilor prevăzute de legislația fiscală.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.