Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 19 septembrie 2022

Reînnoirea mandatului ETAF ca membru al VAT Expert Group din cadrul Comisiei Europene

Luni, 12 septembrie, Directorul general pentru Impozitare și Uniune Vamală din cadrul Comisie Europene, Gerassimos Thomas, i-a numit pe dr. Stefanie Becker și Benoît Vanderstichelen ca membri ai VAT Expert Group pentru a reprezenta European Tax Adviser Federation (ETAF). Mandatul acestora va începe la 1 octombrie 2022, pentru o perioadă de trei ani. Dr. Stefanie Becker este membru al Bundessteuerberaterkammer (BStBK), cu peste zece ani experiență ca specialist în materie de TVA în domeniul consilierii fiscale naționale și internaționale. Benoît Vanderstichelen este membru al Institutului belgian pentru consilieri fiscali și contabili (ITAA) și membru al Consiliului ETAF, cu peste 30 de ani de experiență în consultanță națională și internațională în materie de TVA. Responsabilitatea VAT Expert Group este de a oferi consiliere Comisiei Europene cu privire la întocmirea actelor legislative și a altor inițiative politice în domeniul TVA și de a furniza informații privind implementarea practică a actelor legislative și a altor inițiative politice europene în domeniul TVA. ETAF este membru al VAT Expert Group din 2019 și este încântată de posibilitatea de a continua activitățile desfășurate în ultimii trei ani în cadrul grupului.

Comisia Europeană propune două noi taxe în contextul crizei energetice

În timpul discursului său privind Starea Uniunii prezentat miercuri, 14 septembrie, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat un pachet de măsuri de urgență pentru a combate criza energetică. Două măsuri pot fi asimilate unor noi taxe. Prima reprezintă un plafon temporar aplicat veniturilor realizate de producătorii de electricitate care au costuri reduse de producție. Plafonul va fi stabilit la 180 de euro pe megawatt-oră. Acesta va permite statelor membre să colecteze diferența dintre acest plafon și veniturile acestor generatori de energie și apoi să redistribuie această diferență gospodăriilor și întreprinderilor. Cea de-a doua măsură este o contribuție de solidaritate temporară obligatorie bazată pe profiturile excedentare impozabile realizate în anul fiscal 2022 în industria bazată pe combustibili fosili. Aceasta ar fi calculată pe baza profiturilor impozabile ale companiilor de pe piața combustibililor fosili în anul fiscal 2022 care depășesc o creștere de 20% a profiturilor medii impozabile ale ultimilor trei ani fiscali, la o rată de cel puțin 33%. Comisia estimează că aceste două măsuri ar genera peste 140 de miliarde de euro pentru statele membre. Aceste măsuri de urgență vor fi discutate la 30 septembrie în cadrului unei întâlniri extraordinare a Consiliului energiei. Dar, potrivit raportărilor, procedura pentru adoptare generează deja diferențe de opinie în rândul statelor membre. Pentru unii, aceasta este o măsură fiscală și ar trebui tratată în conformitate cu regulile de vot specifice acestei chestiuni, adică acesta ar trebui adoptată printr-un vot în unanimitate și nu unul cu majoritate calificată. Polonia și-a exprimat deja opoziția cu privire la un impozit pe profiturile extraordinare la nivelul UE aplicat companiilor din energie și dorința acesteia pentru o decizie unanimă.

Comisia Europeană anunță un pachet de măsuri de sprijin pentru IMM-uri

În timpul discursului său privind Starea Uniunii prezentat miercuri 14 septembrie, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat și un pachet de măsuri de sprijin dedicate IMM-urilor. Ca parte a acestui pachet, Comisia va propune „un set unic de reguli fiscale pentru desfășurarea activităților economice în Europa”, cunoscut și ca BEFIT, a declarat aceasta. Inițiativa BEFIT este preconizată pentru anul 2023 și ar fi trebuit să fie o relansare a vechii baze fiscale comune consolidate pentru întreprinderi. Ca parte a acestui pachet de măsuri de sprijin, Comisia a mai anunțat și o revizuire a Directivei 2011/07/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 februarie 2011 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale.

Prezumpția potrivit căreia un intermediar online este plătitor de TVA este validă, potrivit avocatului general al ECJ

Avocatul general al Curții Europene de Justiție, Athanasios Rantos, a concluzionat, joi, 15 septembrie, că prevederea reglementării care implementează Directiva TVA care precizează că o platformă de intermediere online este, în principiu, plătitoare de TVA, este validă (nr. de caz C-695/20). Opinia vine ca urmare a unei cereri de pronunțare a unei hotărâri preliminare formulată de First-tier Tribunal (Tax Chamber) din Marea Britanie cu privire la apelul intentat de Fenix International Limited împotriva Commissioners for Her Majesty’s Revenue and Customs (Administrația fiscală și vamală din Marea Britanie). Avocatul general a concluzionat că această dispoziție nu conține nicio restricție asupra domeniului său de aplicare sau al amplorii sale. Așadar, nicio categorie de servicii nu este exclusă din domeniul de aplicare al acesteia. Mai mult, Avocatul general a declarat că Consiliul a fost îndreptățit să considere că are dreptul de a furniza detalii suplimentare cu privire la Directiva TVA referitor la serviciile furnizate prin mijloace electronice cu scopul de a asigura condițiile uniforme pentru implementare. În consecință, Avocatul general a propus ca Curtea să confirme validitatea prevederii relevante a reglementării privind implementarea.

Misiunea FISC la Dublin

O delegație a eurodeputaților din Subcomisia FISC a Parlamentului European se va afla la Dublin între 19 și 20 septembrie. Aceștia se vor întâlni cu reprezentanți ai principalelor instituții, cum ar fi Departamentul de finanțe, Comisarii pentru venituri, Comitetul de finanțe și Comitetul pentru supraveghere bugetară din cadrul Parlamentului Irlandei, precum și părți interesate din sectorul privat, experți și societatea civilă, potrivit unui proiect de program. Discuțiile ar trebui să se concentreze pe aspectele fiscale de actualitate la nivel internațional, cum ar fi implementarea reformei fiscale pe doi piloni a OCDE, reacțiile la investigația „Pandora Papers”, Directiva UNSHELL, DEBRA și alte măsuri pentru combaterea evitării obligațiilor fiscale și a evaziunii fiscale. „Delegații Parlamentului European vor călători în Irlanda pentru a discuta modul în care țara poate pune capăt pierderii de venituri fiscale pentru aliații săi europeni și poate deveni un motor al unui sistem fiscal european just”, a explicat eurodeputatul Paul Tang, președintele Subcomisiei FISC. La sfârșitul delegației, marți, 20 septembrie, va fi organizată o conferință de presă.

Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF